منبع تغذیه بدون وقفه (UPS) دستگاهی است که به سیستم کامپیوتری اجازه میدهد تا حداقل برای مدت کوتاهی در صورت از دست رفتن منبع تغذیه اولیه، کار کند. دستگاههای یو پی اس نیز از نوسانات برق محافظت میکنند. اما در ادامه بیشتر در مورد این موضوع که UPS چیست و چگونه کار میکند، صحبت خواهیم کرد.
UPS چیست؟
یک یو پی اس حاوی باتری است و زمانی که دستگاه از منبع اصلی فقدان برق را احساس کند، وارد میشود. اگر کاربر نهایی در حال کار بر روی کامپیوتر باشد، زمانی که UPS از قطع شدن برق اطلاع میدهد، زمان دارد دادههایی را که روی آن کار میکند ذخیره کند. وقتی برق تمام شود، هر دادهای در حافظه دسترسی تصادفی (RAM) رایانه شما پاک میشود.
هنگامی که نوسانات برق رخ میدهد، یک یو پی اس جریان برق را قطع میکند تا به کامپیوتر آسیب نرساند.
چرا به یو پی اس نیاز داریم؟
منبع تغذیه اضطراری (UPS) برای محافظت از بارهای حیاتی در برابر مشکلات برق از جمله افزایش ناگهانی برق، خاموشی، نوسانات و قطع برق استفاده میشود که همگی از باتری اختصاصی استفاده میکنند. به طور کلی UPS سه عملکرد اساسی دارد:
از آسیب به سختافزار ناشی از جریان اضافه و افزایش ولتاژ جلوگیری میکند. بسیاری از مدلهای یو پی اس نیز به طور مداوم برق ورودی را تنظیم میکنند. در واقع، بدون UPS، دادههای ذخیره شده در دستگاههایی که در معرض خاموش شدن ناگهانی هستند، ممکن است خراب یا به طور کامل از بین بروند.
اگر از یک نرمافزار مدیریت انرژی نیز استفاده شود، یو پی اس امکان خاموش شدن کنترل شده سیستم را فراهم میکند و آن را تسهیل میکند. در دسترس بودن شبکهها و سایر برنامهها را تضمین میکند و در عین حال از خرابی جلوگیری میکند. هنگام استفاده همراه با ژنراتورهای برق، مطمئن شوید که زمان کافی برای احتراق در صورت قطع برق را دارند.
عملکرد اصلی یو پی اس
هر یو پی اس AC ورودی را از طریق یکسو کننده به DC تبدیل میکند و آن را با یک اینورتر دوباره تبدیل میکند. باتریها یا فلایویلها انرژی را برای استفاده در خرابی برق ذخیره میکنند. یک مدار بای پس برق را در اطراف یکسو کننده و اینورتر هدایت میکند و بار IT را روی برق ورودی یا برق ژنراتور اجرا میکند.
در حالی که سیستمهای UPS معمولا طراحیهای تبدیل دوگانه، تعاملی خطی و آماده به کار نامیده میشوند، این اصطلاحات به طور متناقضی استفاده شدهاند و سازندگان آنها را به طور متفاوتی پیادهسازی میکنند: حداقل یک سیستم هر یک از سه حالت را میدهد.
برای آشنایی بیشتر با کاربردهای یو پی اس می توانید مقاله مربوط به این موضوع را مطالعه کنید.
انواع UPS و ویژگی های اصلی آن ها
انواع مختلفی از یو پی اس وجود دارند که هر کدام عملکرد و ویژگیهای مختص به خود را دارند. برخی از انواع آن عبارتند از:
مستقل از ولتاژ و فرکانس (VFI)
سیستمهای UPS مستقل از ولتاژ و فرکانس (VFI) تبدیل دوگانه یا دوگانه نامیده میشوند زیرا AC ورودی به DC اصلاح میشود تا باتریها را شارژ نگه دارد و اینورتر را به حرکت درآورد. اینورتر برق AC ثابت را برای راهاندازی تجهیزات IT دوباره ایجاد میکند.
هنگامی که برق قطع میشود، باتریها اینورتر را به حرکت در میآورند، که همچنان بار IT را اجرا میکند. هنگامی که برق از برق یا ژنراتور بازیابی میشود، یکسو کننده جریان مستقیم (DC) را به اینورتر میرساند و به طور همزمان باتریها را شارژ میکند. اینورتر تمام وقت کار میکند.
از آنجایی که هیچ وقفهای در توان تحویل داده شده به تجهیزات فناوری اطلاعات وجود ندارد، قطع کننده خطای خلاء (VFI) به طور کلی قویترین شکل UPS در نظر گرفته میشود. اکثر سیستمها فرکانس خروجی را با ورودی همگام میکنند، اما این ضروری نیست، بنابراین همچنان واجد شرایط مستقل از فرکانس است.
مستقل از ولتاژ (VI)
UPSهای مستقل از ولتاژ (VI) یا خط واقعی اینتراکتیو دارای ولتاژ خروجی کنترل شده، اما فرکانس خروجی مشابه ورودی هستند. برق شهری مستقیما به خروجی و تجهیزات IT تغذیه میکند و یکسو کننده باتریها را شارژ نگه میدارد.
اینورتر با خروجی موازی است و افت ولتاژ را جبران میکند و به عنوان یک فیلتر فعال برای افزایش ولتاژ و هارمونیکها عمل میکند. تلفات یکسو کننده و اینورتر تنها زمانی رخ میدهد که برق ورودی نوسان داشته باشد. فلایویلها و مجموعههای موتور/ژنراتور نیز واجد شرایط VI هستند.
هنگامی که برق ورودی قطع میشود یا ولتاژ از محدوده خارج میشود، بای پس به سرعت از ورودی جدا میشود و باتری اینورتر را به حرکت در میآورد. هنگامی که برق ورودی بازیابی میشود، بای پس ورودی را دوباره درگیر میکند، باتریها را دوباره شارژ میکند و ولتاژ خروجی را ثابت نگه میدارد.
فروشندگان یو پی اس که از منابع برق موازی استفاده میکنند ادعا میکنند که قابلیت اطمینان آنها از بین نمیرود. نتیجه حدود ۹۸ درصد بازده انرژی است.
وابسته به ولتاژ و فرکانس (VFD)
وابسته به ولتاژ و فرکانس (VFD) یا UPS آماده به کار، از نظر عملیاتی مشابه VI است و گاهی به اشتباه خط تعاملی نامیده میشود. در سیستمهای VFD معمولی، اینورتر خاموش است، بنابراین ممکن است ۱۰ تا ۱۲ میلی ثانیه (ms) شروع به تولید برق کند. این خرابی میتواند سرورها را از کار بیندازد، و یو پی اسهای VFD قدیمی برای مراکز داده مناسب نیستند.
برای آشنایی بیشتر با انواع یو پی اس می توانید مقاله کامل مربوط به این موضوع را مطالعه کنید.
مزایا و معایب یو پی اس
مزایای استفاده از منابع تغذیه بدون وقفه عبارتند از:
- عدم تاخیر بین سوئیچ از منبع تغذیه اولیه به UPS.
- در مقایسه با ژنراتورها میتواند ابزارهای حیاتی را بهتر پشتیبانی کند.
- مصرف کنندگان میتوانند نوع و اندازه یو پی اس را بسته به میزان برق موردنیاز برای تامین یک دستگاه انتخاب کنند.
- یو پی اسها بیصدا هستند.
- تعمیر و نگهداری سیستمهای یو پی اس در مقایسه با ژنراتورها ارزانتر است.
معایب استفاده از منابع تغذیه بدون وقفه عبارتند از:
- ناتوانی در راهاندازی وسایل سنگین به دلیل خالی شدن باتری یو پی اس ها.
- اگر از باتریهای نامرغوب استفاده شود، کاربران ممکن است در نهایت باتریها را اغلب تعویض کنند.
- یو پی اسها ممکن است نیاز به نصب حرفهای داشته باشند.
چگونه داشتن یک یو پی اس به کامپیوتر کمک می کند؟
اتصال کامپیوتر شما به یک یو پی اس از آن در برابر ولتاژ و قطع برق محافظت میکند. هنگامی که رایانهها به طور نادرست خاموش میشوند، مانند زمانی که برق میرود، میتواند به قطعات داخلی رایانه آسیب برساند و باعث از بین رفتن اطلاعات شود. داشتن UPS به جلوگیری از خاموش شدن نادرست رایانه کمک میکند و به محافظت از رایانه و دادههای آن کمک میکند.
نکته
اگر از لپتاپ با باتری در حال کار استفاده میکنید، میتواند به عنوان یک UPS (نه محافظ برق) عمل کند.
سخن پایانی
همانطور که گفته شد، USP یک منبع برق اضطراری است که برق کوتاه مدت و منبع باتری را در هنگام قطع برق ارائه میدهد. با این دسته از یو پی اس ها، سختافزار برق شهری را در شرایط عادی از طریق اتصال مستقیم AC دریافت میکند. بسته به مدل، یک دستگاه UPS آماده به کار میتواند از دادهها و تجهیزات حساس در برابر نوسانات، جهشها و افت محافظت کند.
برای خرید یو پی اس و مشاهده انواع آن می توانید از فروشگاه ما دیدن کنید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.