آداپتور چیست ؟

برای استفاده از اغلب وسایل الکتریکی به یک منبع تغذیه مناسب نیاز داریم. به همین دلیل، سعی کردیم این مقاله را به معرفی کامل آداپتور، کاربردها و انواع آن اختصاص دهیم. برای اینکه بدانید معیارهای اصلی برای انتخاب آداپتور چیست تا انتها با ما همراه باشید.

ما در ادامه هر چیزی که باید درباره منبع تغذیه بدانید را بیان می‌کنیم. تمام وسایل الکترونیکی که فاقد باتری یا منبع تغذیه درونی هستند برای روشن شدن و کار کردن به یک آداپتور نیاز دارند. هنگام خرید این وسیله باید امنیت آن را در اولویت قرار دهید. سپس، به اندازه و قابل‌ حمل بودن آن توجه کنید. وظیفه اصلی آداپتورها تبدیل جریان متناوب به مستقیم است. به علاوه، این دستگاه می‌تواند سطح ولتاژ شهری را کاهش داده و به ولتاژ مناسب برای وسایل الکتریکی تبدیل کند.

آشنایی با آداپتور

آشنایی با آداپتور

آداپتور یا منبع تغذیه در حقیقت یک مبدل الکتریکی است که وظیفه اصلی آن تبدیل ولتاژهای الکتریکی مختلف است. با اطمینان می‌توان گفت بشر پس از شناخت جریان الکتریسیته و مدیریت آن توانست مسیری هموار برای پیشرفت‌های خود ایجاد کند. تمام پیشرفت‌های رخ داده در جهان مدیون جریان الکتریسیته است. برای آشنایی با ضرورت استفاده از آداپتور چیست جالب خواهد بود که بدانید زندگی بشر در جنبه‌های مختلف به استفاده از وسایل الکتریکی وابسته است.

تقریبا در جهان امروز زندگی بدون جریان برق و دستگاه‌های الکتریکی غیر ممکن است. جریان الکتریکی دارای ولتاژهای متفاوت است و هر یک از ابزارها برای فعالیت خود به ولتاژ خاصی وابسته هستند. پیش از آنکه بگوییم آداپتور چیست، به این نکته توجه داشته باشید که برق مورد نیاز برای وسایل الکتریکی خانگی و صنعتی به دو دسته برق شهری و صنعتی تقسیم می‌شود. ولتاژ برق شهری بین 220 تا 240 است و لوازم الکتریکی خانگی برای عملکرد مطلوب خود به ولتاژ پایین‌تری نیازمند هستند.

در نتیجه، باید با استفاده از ابزاری مناسب ولتاژ برق شهری به ولتاژ مناسب تبدیل شود. این ضرورت سبب شده که در اغلب وسایل برقی خانگی از یک مبدل الکتریکی استفاده شود. این دستگاه می‌تواند ترانس داخلی یا یک ترانس خارجی و قابل ‌حمل باشد. در اصطلاح عمومی به این مبدل آداپتور گفته می‌شود. حالا که با ضرورت استفاده از منبع تغذیه مناسب برای عملکرد مطلوب وسایل برقی آشنا شدید ممکن است این سوال در ذهن شما ایجاد شود که نحوه تغییر جریان برق با استفاده از آداپتور چیست؟

برای این که بدانید نقش آداپتور در تغییر ولتاژ چیست باید بدانید جریان برق به مدل‌های مختلفی از جمله تناوبی، مستقیم و چرخشی و… تقسیم می‌شود. آداپتور معمولا جریان متناوب یا AC و چرخه‌ای را به جریان پایدار و مستقیم DC تبدیل می‌کند.

استفاده از آداپتور برای تبدیل ولتاژ

برق شهری دارای ولتاژ 220 بوده و از نوع جریان‌های تناوبی است. استفاده از آداپتور برای تبدیل این ولتاژ به جریان مستقیم ضروری است. حال که می‌دانید روش تغییر جریان در آداپتور چیست، باید بگوییم از نظر عملکردی شباهت زیادی بین باتری و آداپتور وجود دارد. اما استفاده از آداپتور در مقایسه با باتری مقرون‌به‌صرفه‌تر است.

در حالت کلی می‌توان گفت که وظیفه آداپتور تبدیل جریان متناوب دارای ولتاژ بالا به جریان مستقیم با ولتاژ پایین است. استفاده از این ابزار برای وسایلی فاقد منبع تغذیه داخلی الزامی است. آداپتور برای انجام وظیفه خود در یک مدار یا سیستم به ترانسفورماتور نیاز دارد.

وظیفه ترانسفورماتور در آداپتور چیست؟ در حقیقت ترانسفورماتور مسئولیت تغییر ولتاژ را برعهده دارد. علاوه بر این، انجام مراحلی مانند کنترل جریان، فیلترینگ و تبدیل امواج نیز با استفاده از ترانسفورماتور انجام می‌شود. با توجه به نقش کلیدی این قطعه متوجه شدید که مهم‌ترین بخش هر آداپتور، ترانسفورماتور آن است.

محل قرارگیری ترانسفورماتور در مدار الکتریکی است. که این مدار نیز از قطعات مختلفی مانند مقاومت، خازن و… تشکیل شده است. اندازه و ابعاد آداپتور رابطه‌ای مستقیم با اندازه ترانسفورماتور دارد. فراموش نکنید که نقش، ابعاد و عملکرد ترانسفورتور در منابع تغذیه مختلف، متفاوت است.

ویژگی ‌های فنی آداپتور

ویژگی ‌های فنی آداپتور

حالا که به‌ خوبی می‌دانید چرا استفاده از یک منبع تغذیه مناسب برای لوازم برقی خانگی ضروری است، مطمئنا آنچه که ذهن شما را درگیر کرده این است که مهم‌ترین ویژگی‌های فنی آداپتور چیست؟ علاوه بر ظاهر و نوع آداپتور، دو ویژگی مهم دیگر وجود دارد که برای خرید این محصول کاربردی باید به آن توجه کنید. این دو عامل شدت جریان و ولتاژ خروجی هستند.

این اطلاعات معمولا بر روی فیش مادگی (Input) یا روی خود دستگاه درج می‌شوند. بهتر است برای خرید یک دستگاه ایده‌آل به نکات درج شده روی آداپتور دقت کنید.

ولتاژ خروجی

برای اینکه بدانید اهمیت توجه به ولتاژ خروجی در خرید آداپتور چیست؟ باید بگوییم ولتاژ ورودی دستگاه‌های الکتریکی حساس بین 3 تا 48 ولت تغییر می‌کند. به همین دلیل، آداپتورهای 24، 12 و 5 ولت پرکاربردترین آداپتورها هستند. اگر قصد دارید از این منبع تغذیه برای شارژ گوشی یا تبلت خود استفاده کنید بهتر است روی خرید دستگاه‌های 5 ولت متمرکز شوید.

بسته به متراژ LED نواری و شاخه‌ای انتخاب آداپتورهای 12 ولت دارای 5 آمپر بهترین گزینه خواهد بود. آداپتورهای 24 ولت برای سیستم‌های صوتی و تصویری، نورپردازی‌های بیرونی ساختمان‌ها و تجهیزات الکترونیکی آزمایشگاهی مناسب هستند.

شدت جریان

آداپتورها ممکن است به شدت جریانی بین 3000 میلی آمپر تا 2 آمپر نیاز داشته باشند. باید بدانید که یکی از مهم‌ترین مولفه‌ها در هر منبع تغذیه این است که شدت جریان و میزان آمپر هر یک از آن‌ها با یکدیگر متفاوت است. بهتر است دستگاهی را انتخاب کنید که شدت جریان به صورت کاملا دقیق روی آن درج شده باشد. با این حال، اگر میزان جریان آداپتور کمی بیشتر از مقدار درج شده روی دستگاه باشد به وسایل الکترونیکی آسیبی وارد نمی‌کند.

برای آشنایی بیشتر با کاربردهای آداپتور می توانید مقاله کامل مربوط به این موضوع را مطالعه کنید.

تفاوت آداپتور های سوئیچینگ و ترانسی

تفاوت آداپتور های سوئیچینگ و ترانسی

مدل‌های مختلف آداپتور چیست؟ آداپتور می‌تواند در دو مدل ترانسی یا سوئیچینگ تولید و عرضه شود هر یک از این مدل‌ها دارای ویژگی‌های ساختاری مختلفی هستند. اصلی‌ترین تفاوت‌های این دو منابع تغذیه عبارت است از:

اولین و مهم‌ترین تفاوت این دو منبع تغذیه در وزن و اندازه آن‌ها است. در حالت کلی می‌توان گفت وزن و اندازه مدل سوئیچینگ در مقایسه با آداپتورهای ترانسی کمتر است. شاید بپرسید دلیل اصلی کاهش اندازه و وزن آداپتور چیست؟ دلیل اصلی حذف ترانسفورماتور فرکانس پایین در آداپتور سوئیچینگ است که سبب کاهش دمای تولید شده توسط دستگاه می‌شود.

دومین تفاوت مهم این دو دستگاه از نظر تفاوت در عملکرد ولتاژی است. در این مرحله نیز، آداپتورهای سوئیچینگ عملکرد بهتری داشته و قادر به ارائه ولتاژ بهتر و دقیق‌تری هستند. جالب است بدانید که ترانس‌های با تغییر ولتاژ شهری می‌توانند ولتاژ خروجی مختلفی ایجاد کنند.

بازده و توان مصرفی یکی دیگر از تفاوت‌های منبع تغذیه ترانسی و سوئیچینگ است. آداپتورهای سوئیچینگ دارای توان مصرفی کمتر و بازده بالاتر هستند. به همین دلیل، می‌توان از آن‌ها تنها در نواحی قطع و اشباع استفاده کرد. زیرا در زمان قطع، عبور جریان بسیار کم و در حالت اشباع نیز با افت ولتاژ کمتری مواجه می‌شویم.

علت تفاوت در قیمت مدل‌های مختلف آداپتور چیست؟ در حالت کلی، قیمت آداپتورهای ترانسی بیشتر از آداپتورای سوئیچینگ است. زیرا شدت جریان این نمونه آداپتورها بسیار دقیق‌تر بوده و با کاهش آمپر کمتری مواجه خواهید شد. با این حال، بازده منبع ترانس کمتر از بازده آداپتورهای سوئیچینگ است.

مزایا و معایب استفاده از آداپتور چیست ؟

مزایا و معایب استفاده از آداپتور چیست ؟

آداپتورها ابزاری نسبتا کوچک و قابل ‌حمل هستند و مهم‌ترین مزایا و معایبی که استفاده از آن به دنبال دارد عبارت است از:

مزایا

ایمنی بالا: این دستگاه دارای ابعاد و اندازه مختلف بوده و معمولا به صورت خارجی استفاده می‌شوند. در نتیجه، بدون دغدغه و نگرانی می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. از آنجا که این دستگاه‌ها معمولا با ولتاژهای پایین تولید و عرضه می‌شوند خطر یا تهدید جدی برای سلامت انسان‌ها نخواهند بود. فراموش نکنید که ولتاژ و جریان خروجی آداپتور باید با ولتاژ و جریان ورودی دستگاه الکترونیکی مساوی باشد.

قابلیت حمل: اگر بپرسید مزیت اصلی استفاده از آداپتور چیست؟ مطمئنا در پاسخ خواهیم گفت که ابعاد و اندازه کوچک این دستگاه سبب سهولت حمل آن شده و به راحتی می‌توانید در هر مکانی از آن استفاده کنید.

قابلیت جایگزینی: یکی دیگر از مزیت‌های کاربردی این دستگاه، قابلیت تعویض و جایگزینی آن است. بنابراین، اگر مشکلی در عملکرد دستگاه ایجاد شود می‌توانید بدون استفاده از متخصص یا باز کردن لوازم برقی تنها با تعویض آداپتور مشکل را حل کنید.

معایب

گرم شدن: داغ شدن بیش از حد آداپتورها مهم‌ترین معایب استفاده از این دستگاه است. اما، رفع این مشکل بسیار ساده است. کافیه آداپتور را قطع و مجددا وصل کنید. مطمئنا مشکل شما حل خواهد شد.

سر و صدا: در برخی موارد هنگام استفاده از منابع تغذیه، صداهای بسیار ریزی به گوش می‌رسد. می‌توان این عامل را دومین عیب آداپتورها دانست. اغلب شرکت‌های تولید کننده این محصول در تلاش هستند که از طریق اعمال تغییرات و بکارگیری فناوری‌های نوین این مشکل را برطرف کنند.

انواع آداپتورها

انواع آداپتورها

با مطالعه قسمت‌های قبل به‌ خوبی می‌دانید منظور از ولتاژ خروجی و شدت جریان در آداپتور چیست و با مهم‌ترین ویژگی‌های فنی آن آشنا شده‌اید. حال باید بدانید که علاوه بر تنوع در ولتاژ و شدت جریان، کاربردهای گوناگون این دستگاه سبب تنوع مدل‌های آن شده است، که عبارتند از:

مدل دیواری

اگر می‌خواهید بدانید پرکابردترین مدل آداپتور چیست؟ مدل دیواری در جایگاه اول قرار می‌گیرد. تفاوت اصلی این مدل با سایر منبع‌های تغذیه این است که امکان اتصال مستقیم و بدون واسطه آن به پریز برق وجود دارد. حداکثر توان این دستگاه نیز در حدود 20 وات است. اغلب آداپتورهای قابل‌ حمل در این دسته قرار دارند. رنگ آن معمولا مشکی بوده و دارای عایق کاملا پلاستیکی است.

مدل رومیزی

این مدل معمولا با نام منبع تغذیه بین راهی یا دو طرف سیم نیز شناخته می‌شود. خصوصیات این نمونه آداپتور چیست؟ این مدل با استفاده از طریق یک سیم رادیویی دارای دو شیار به پریز متصل می‌شود. در یک سر این آداپتور، سوکت مادگی و در قسمت دیگر فیش نری وجود دارد.

اگر دوشاخه برق را به پریز سر نری و سوکت رادیویی را به آداپتور متصل کنید حداکثر خروجی این مدل نیز در حدود 100 آمپر است. برای نورپردازی، وسایل صوتی و تصویری، راه‌اندازی تجهیزات آزمایشگاهی، مانیتور، لپ تاپ و موارد مشابه بهترین گزینه هستند.

مدل صنعتی

این مدل آداپتور معمولا سوئیچینگ یا پاور صنعتی نامیده می‌شود. این مدل معمولا فاقد روکش پلاستیکی عایق هستند و بدنه آن‌ها مشبک و فلزی است. دلیل طراحی خاص این نوع آداپتور چیست؟ بدنه مشبک آن شرایط برای ورود هوا به درون دستگاه و خنک شدن را فراهم می‌کند. در نتیجه، طول عمر دستگاه افزایش می‌یابد. اما، این نمونه منبع تغذیه در برابر ورود آب و رطوبت مصونیت ندارد که ایمنی آن را کاهش داده و حتما باید در جای خشک و دور از تماس با مایعات قرار بگیرد. شدت جریان و بازده این آداپتورها در مقایسه با سایر مدل‌ها بالاتر است.

برای آشنایی بیشتر با انواع آداپتور می توانید مقاله کامل مربوط به این موضوع را مطالعه کنید.

سخن پایانی

پس از اختراع جریان الکتریسیته تصور زندگی بدون وسایل برقی غیر ممکن است. یکی از ابزارهای اصلی که استفاده از این نمونه تجهیزات را ساده‌تر می‌کند آداپتور است. آداپتور یا منبع تغذیه خارجی ابزاری است که علاوه بر کاهش ولتاژ، در تنظیم شدت جریان موثر است. برای اینکه بدانید ضرورت و کاربرد آداپتور چیست، در این مقاله به بیان کاربردهای اصلی این ابزار و ویژگی‌های منحصر به فرد آن پرداختیم.

برای خرید آداپتور و مشاهده انواع آن می توانید از فروشگاه ما دیدن کنید.

کلیدواژه : آداپتور
webadmin
ارسال دیدگاه